Централната железопътна гара в Брюксел беше евакуирана, след като войници са

...
Централната железопътна гара в Брюксел беше евакуирана, след като войници са
Коментари Харесай

Атентаторът от Брюксел е мъртъв

Централната железопътна гара в Брюксел беше евакуирана, откакто бойци са разкрили огън против мъж, който е носил колан с експлозиви, съобщи Би Би Си. Мъжът е задействал взривното устройство, когато видял, че е привлякъл вниманието на униформените край гарата, написа Народоосвободителна въстаническа армия.

Няма данни за пострадали и жертви. Според локалните медии той е погубен. Белгийската полиция твърди, че обстановката е под надзор. А от българското външно министерство оповестиха, че няма данни за потърпевши българи. Би Би Си цитира белгийски медии, съгласно които мъжът изкрещял " Аллах Акбар ", преди да задейства бомбата, която носел. Според очевидци той носел със себе си раница. 

Престрелката е станала на La Grande Place. Самият площад е бил евакуиран. Затворени са заведенията за хранене, магазините и кафетата в региона. Гарата, на която е станала офанзивата, е една от трите най-натоварени в белгийската столица. " Хората бягаха на всички места ", разказва очевидец пред Радио Ер Те Ел.



Свидетели декларират, че са чули тон, сходен на детонация, добавя Скай Нюз. Реми Бонаф споделя, че е бил на мястото. " Звукът беше доста мощен. Беше като големи фойерверки, които избухват тъкмо под носа ми. Последва огън, който обаче беше доста дребен ", споделя той. Районът е цялостен с екипи на полицията, военни, линейки и сапьори. Движението на влакове през гарата е прекратено. Затворени са и гарите Gare du Nord и Gare Central.

Към 23.00 часа българско време няма постъпила информация за потърпевши български жители при детонацията в Брюксел, съобщиха от Министерство на външните работи. Министерството на външните работи предлага на българските жители, пребиваващи в белгийската столица, да заобикалят региона на централната жп гара и да следват прецизно рекомендациите на локалните управляващи, както и да наблюдават информацията в медиите.

Българското посолство в Брюксел следи развиването на обстановката и поддържа непрекъснат контакт с локалните управляващи. Малко по-късно излиза информация, че мъжът, който се опита да извърши терористичен акт на централната гара в Брюксел късно нощес, е мъртъв. Той е бил смъртоносно ранен. Известна е самоличността му, обяви министърът на вътрешните работи Ян Ямбон. Тя обаче ще бъде обявена по-късно. По-рано от прокуратурата потвърдиха, че преглеждат гърмежа на гарата като терористичен акт. Мъжът е съумял да взриви малко взривно устройство край билетните каси, когато схванал, че боен патрул го е забелязал и се доближил към него. Патрулът незабавно разкрил огън. Други потърпевши няма.

От прокуратурата не удостоверяват казаното от няколко очевидци, че атентаторът изкрещял " Аллах е популярен " на арабски, взривявайки устройството си, сложено на багажна количка. Евакуацията на хората от центъра на града е била защитна мярка. Белгийският министър председател Шарл Мишел прикани в Тwitter жителите да следват инструкциите на управляващите. Той привиква изключително съвещание тази заран на Съвета за сигурност на кралството поради случая.

Брюксел е в нараснала степен на терористична заплаха от повече 18 месеца след атентатите в Париж през ноември 2015 година и последвалата едновременна терористична офанзива на летището на Брюксел и в градското метро през март предходната година, при която починаха общо 32-ма души.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР